luni, 30 martie 2009

Porcii incep sa fie sacrificati cu asomatoare (si la Comana)

In judetul Brasov, in gospodariile particulare, s-a inceput din acest an sacrificarea porcilor folosind asomatoarele, asa cum prevad normele europene. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda doua metode de sacrificare a porcului: cea de folosire a pistolului cu glont captiv si cea a electronarcozei.
Medicii veterinari care au intrat in posesia asomatoarelor au nevoie de avize speciale privind regimul armelor si munitiilor, intrucat acestea au efect letal. "Pana acum au fost achizitionate astfel de asomatoare in 15 circumscriptii, iar medicii au fost instruiti in acest sens, pentru ca ele se cumpara de la un armurier si au nevoie de avize speciale privind regimul armelor si munitiilor. Asomatorul este un pistol de tipul celor cu glont captiv, tubulatura lui este ca a unui pistol cu bolturi care penetreaza cutia craniana, atinge nivelul cortexului, iar porcul sacrificat intra intr-o coma profunda, apoi i se produce sangerarea si moare", ne-a explicat medicul Dorin Enache, directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov. Acesta a adaugat ca o astfel de metoda este folosita in abatoare de peste 30 de ani si este timpul sa se aplice si in gospodarii.
"Pana in prezent, oamenii nu sunt deschisi la aceasta metoda moderna de sacrificare a porcului, pentru ca nu stiu despre ce e vorba. Ei prefera metodele traditionale. Trebuie mediatizata, altfel nu va avea succes printre persoanele din mediul rural. E in avantajul porcului, deoarece animalul nu mai este traumatizat. Proprietarul animalului sacrificat prin impuscare cu glont captiv trebuie sa plateasca o taxa de 50 de lei medicului veterinar din circumpscriptiile de stat, pret ce poate varia la medicii de libera practica", ne-a declarat presedintele colegiului medicilor veterinari, Ioan Coman.
Pana acum au fost achizitionate asomatoare de catre medicii veterinari din Zarnesti, Tarlungeni, Cata, Ormenis, Sinca Noua, Poiana Marului, Comana, Voila, Beclean, Homorod, Apata, Bunesti, Valea Buzaului, Hoghiz si Fundata.

Niciun comentariu:

Comăna de Jos din satelit.


Spectacol Comana de Jos 2 ianuarie 2011

Ansamblul folcloric Lunca Oltului din Comana de Jos.

Spectacol Comana 2 ian2010 467

Vezi mai multe video din cultura