luni, 30 martie 2009

Investitii in invatamant


Banii au fost folositi pentru dotarea scolilor cu mobilier, materiale didactice, grupuri sanitare, incalzire, energie electrica sau apa curenta, dar si in instruirea prin programe de mentorat a peste 500 de dascali si imbunatatirea activitatilor de predare-invatare in scolile din mediul rural.
Proiectul pentru Invatamantul Rural (PIR) a demarat in toata tara in noiembrie 2003, va fi finalizat in 2009, si a fost finantat de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Guvernul Romaniei. In cadrul acestui program, scolile brasovene din mediul rural au beneficiat de o finantare de 1,5 milioane de dolari, bani ce au fost folositi in crearea a sase centre fixe de resurse (dotate cu fax, calculator, videoproiector, aparatura audio-video) la scolile generale din Comana, Voila, Ucea, Prejmer, Jibert si dotarea unitatilor de invatamant cu materiale didactice (carti scolare, planse, harti, jocuri educationale), alese direct de catre profesori, in functie de necesitati. De asemenea, peste 195.000 de lei au fost investiti in dotarea salilor de sport a 77 de scoli implicati si ei in diverse proiecte educationale, care au avut scopul sa-i apropie pe acestia de comunitatea locala. In astfel de programe au fost implicati si elevi dezavantajati din opt scoli din judet, printre care cele din Budila, Maierus si Zizin.

Scoala pentru dascali
Si cadrele didactice au beneficiat de PIR. Acestea au participat la un program de mentorat, prin care au fost ajutate sa-si imbunatateasca metodele de predare. Cei 526 de dascali inscrisi au fost instruiti direct la scoala la care isi desfasoara activitatea. Acestia au invatat metode de predare interactiva centrata pe elev, cum sa-i cunoasca mai bine pe scolari si cum sa adapteze curriculumul la mediul rural. De asemenea, unii dintre ei s-au specializat in utilizarea computerului in procesul instructiv educativ sau si-au imbunatatit cunostintele de baza de matematica.
Pe langa mentorat, dascalii din mediul rural au avut ocazia sa se califice in meseria de profesor. 55 de suplinitori au participat la acest program de invatamant la distanta, desfasurat in parteneriat cu Universitatea "Transilvania", si au reusit sa obtina inca o specializare sau chiar sa se califice.

Niciun comentariu:

Comăna de Jos din satelit.


Spectacol Comana de Jos 2 ianuarie 2011

Ansamblul folcloric Lunca Oltului din Comana de Jos.

Spectacol Comana 2 ian2010 467

Vezi mai multe video din cultura