marți, 1 februarie 2011

Comuna Comăna 1971...remember.

(1) Comuna Comana este situata in partea de nord a judetului la o distanta de 64 km de municipiul Brasov si 24 km de orasul Rupea. Are o suprafata de 100 kmp. Relieful este deosebit de variat, de la valea manoasa a Oltului pana la culmile inalte ale muntilor Persani. Teritoriul comunei este strabatut de apele raului Olt.
   Numeroase documente atesta existenta localitatilor sale componente inca din secolul al XIV-lea, scotand in evidenta ca ocupari de baza ale locuitorilor agricultura si cresterea animalelor. Acestea sunt confirmate: de obiceiurile agrare, de port, de folclorul literar, muzical si coregrafic, ce se intalnesc atat in Comana cat si in satele din imprejurimi si intreaga subzona etnografica a Oltului. Folclorul, obiceiurile de peste an, legate de muncile agricole si de pastorit marcheaza mai ales aparitia unor noi cicluri de productie a primaverii si a verii. Asa de exemplu, “Plugarii”, obicei inspiratde harnicia taranilor muncitori, evidentiaza la loc de cinste pe sateanul care a iesit primul la arat. ,,Cununa”, obicei care arata cinstirea ce se acorda incheierii recoltatului graului. Acest obicei sub denumirea de ,,Dardaica” a fost intalnit in intreaga Transilvania inca de pe la anul 1640 prezentat apoi de Dimitrie Cantemir in ,,Descrierea Moldovei”.
   Semnificativ este si portul, prin multitudinea pieselor vestimentare. Iile ornamentate cu motive florale sau zoomorfe sunt imbracamintea de baza. Surtul negru decorat cu ruje si cratinta neagra tesuta la razboi cu alesaturi, se poarta peste fusta alba incretita. Peste iie se imbraca pieptarul din piele de miel, decorat cu flori, negre, rosii si galbene. Barbatii poarta camasi albe pe dinafara, cioareci din lana alba. Se incing peste camase cu serpar tot din piele peste care infasoara o curea cu bumbi. Se imbraca pe dinafara clinceul negru iar pe cap poarta vara palarie iar iarna caciula cu ,,veaca” sau ,,retezata”. Portul din aceasta comuna ca si din Venetia, Parau si alte sate, respectiv din intreaga subzona a Oltului continua sa atraga intreaga noastra admiratie. Bogatia artei populare de aici este pastrata si valorificata, ca mijloc de stimulare larga a puterii creatoare a maselor populare.

   Comuna este formata din patru sate: Comana de Jos, satul de resedinta, Comana de Sus la 4 km, Crihalma la 3 km si Ticusu Nou la 5 km de satul de resedinta.
Drumul national Brasov-Sibiu, cu o ramificatie de 13 km-drum judetean in intregime modernizat- face legatura comunei cu resedinta judetului. In cadrul comunei exista patru statii de autobuz, transportul cu mijloace auto asigurand legatura cu minicipiul Brasov, municipiul Fagaras si orasul Rupea.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) ,,Localitatile judetului Brasov”, 1971.

Niciun comentariu:

Comăna de Jos din satelit.


Spectacol Comana de Jos 2 ianuarie 2011

Ansamblul folcloric Lunca Oltului din Comana de Jos.

Spectacol Comana 2 ian2010 467

Vezi mai multe video din cultura