luni, 30 martie 2009

Articol de mediu



Judetul Brasov risca sa fie inundat din cauza gunoaielor
29-02-2008
Autor: Gabriela Bunghez
Tone de gunoaie au fost descoperite de inspectorii de mediu in albiile unor rauri din judetul Brasov. Munti de moloz si alte materiale de constructie au fost aruncate pe malul apelor si risca sa blocheze cursurile raurilor. La un control efectuat zilele trecute de comisarii Garzii de Mediu la Rasnov, pe malul Ghimbaselului au fost descoperite deseuri de constructii si rumegus, provenind de la un santier din apropiere. Printre aspectele neconforme identificate s-a numarat si existenta pe malurile paraurilor si resturi de masa lemnoasa ce se intindeau peste 400 de metri. Asemenea "depozite" de lemne au fost gasite si pe raul Olt, in zona localitatii Hoghiz si la Comana. Pentru neregulile identificate comisarii Garzii de Mediu au amendat firmele, o persoana fizica si o asociatie de proprietari din zona, valoarea totala a sanctiunilor fiind de 23.000 de lei. Primariile din Moieciu, Hoghiz si Comana au primit avertisment cu obligatia ca pana pe 5 martie sa salubrizeze cursurile de apa.

Comisii mixte formate din reprezentanti al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agentiei Nationale “Apele Romane”, Prefectura, ISU, Garda de Mediu, Directia Silvica si Serviciul de Gospodarire al Apelor Brasov au verificat in perioada 25-27 februarie,modul in care au fost salubrizate cursurile de apa din judetul Brasov.


Au fost verificate raul Olt si paraiele Ghimbasel, Turcu,Maierus, Teliu, Buzau si afluentii paraului Turcu, Valea Popii si Valea Bangalesei, ca surse de risc pentru inundatii in zona Bran-Moeciu.

In urma controlului au fost constatate o serie de nereguli, cum ar fi resturi de materiale ramase de la constructii, depozitate pe malul paraului Ghimbasel, pentru care s-au aplicat sanctiuni in valoare de 23.000 de lei.

Pe malurile paraului Turcu din Moeciu, pe o lungime de 400 de m au fost gasite resturi de material lemnos, iar pe raul Olt, in aria localitatilor Hoghiz si Comana, aglomerari de resturi lemnoase.

Pentru curatarea albiilor paraului Turcu si a raului Olt s-au fixat termene pentru 1 si, respectiv, 5 martie.

Prefectul judetului Adriana Dontu a declarat ca asemenea controale in teren vor continua la nivelul institutiilor administrativ-teritoriale, pentru a diminua riscul de inundatii.

Multe persoane folosesc aceasta metoda comoda de a scapa de resturi, insa nu stiu ce risca. Amenda pentru cei care arunca gunoaie in ape este intre 1.000 si 2.500 de lei.

Martie vine cu inundatii

Brasovul ar putea fi lovit luna in luna martie de un val de inundatii. Specialistii estimeaza ca, la finele lunii martie, debitele riurilor vor creste semnficativ.

Cele mai afectate localitati vor fi Vama Buzaului, Crihalma, Hoghiz, Ticus si Comana, ale caror parauri e de asteptat sa iasa din matca.

Pericolul e cu atat mai mare cand albiile raurilor nu sunt curatate si pot afecta cursul apei, iesind din matca.

(Rompres)

Niciun comentariu:

Comăna de Jos din satelit.


Spectacol Comana de Jos 2 ianuarie 2011

Ansamblul folcloric Lunca Oltului din Comana de Jos.

Spectacol Comana 2 ian2010 467

Vezi mai multe video din cultura