luni, 23 februarie 2009

Comăna de Jos și Crihalma (articol de pe internet)

Comana de Jos si Crihalma




COMANA DE JOS
Asezata pe Valea Comanelor, aproape de Olt, Comana de Jos, ca si cea de Sus, merita a fi cunoscute deoarece ele detin inca originale marturii ale culturii populare traditionale locale, unele dintre acestea avind in trecut o raspandire mai larga si in alte sate din Tara Oltului.
O vizita la Muzeul etnografic va va familiariza cu dovezile de civilizatie si cultura specifice vietii traditionale a populatiei din Comana, indeosebi cu ustensile si obiecte casnice si gospodaresti, cu cele de industrie casnica textila, cu piese de port popular si in genere de arta populara.
In aceste sate de agricultori si crescatori de animale se intalnesc inca in plina dezvoltare mestesuguri artistice si creatii specifice locale. Se remarca talentul si harnicia unor pricepute femei care continua sa coase diferite piese de port sau tes textile de interior, a unor cojocari care confectioneaza si astazi pieptare si cojoace in maniera traditionala sau a unor cioplitori in lemn care practica prelucrarea artistica a lemnului.
Recomandam a se vizita in Comana instalatiile tehnice populare, care in zilele noastre se intalnesc din ce in ce mai rar, si anume morile de apa. La inceputul sec. XX se gaseau insiruite pe valea Comanelor mai mult de zece mori de apa.   Elementele tipice ale vechilor mori de apa din aceasta parte a Tarii Oltului vizitatorul le poate vedea la asa-numita „Moara Mijestilor".
Localnicii din Comana pastreaza si astazi stravechi datini si obiceiuri, sarbatorind cu mult fast „Plugarul", un obicei de primavara ce are loc in cinstea celui mai harnic om din sat, primul care a bagat plugul in brazda. Cel care ajunge aici cu acest prilej ramane cu imagini de neuitat.
In Comana se desfasoara cu prilejul sarbatorilor de iarna obiceiuri de veche traditie dintre care mentionam turca, adica capra bogat si fastuos impodobita.
Sant, de asemenea, binecunoscute in intreg judetul talentul si maiestria artistica de interpretare a ansamblului de fluierasi de la Comana.
CRIHALMA
 In frumoasa localitate situata pe Valea Oltului pot fi intalnite gospodarii a caror structura traditionala se mentine pana in prezent cu interiorul caselor amenajate in maniera traditiei locale. In zilele de sarbatoare si la petreceri familiale, localnicii continua sa poarte costumul specific. Si nicaieri nu se poate vedea, intr-o maniera de interpretare atat de bine realizata ca aici, jocul fecioresc al fetelor de la Crihalma, care a cucerit pe toti cei care l-au vazut si a intrat in repertoriul multor ansambluri.
Nimerindu-se in Crihalma cu prilejul sarbatorilor de primavara, un original si stravechi obicei va ramine intiparit adanc in mintea vizitatorului: purtatul pe grapa al celui mai harnic plugar care a bagat primul, in acel an, plugul in brazda. Cu cununa de grau verde pe cap si cu cununa de paie, el este pus pe grapa purtata pe umeri de patru flacai si dus apoi la rau, de unde, dupa ce este udat cu apa, pleaca cu intreg alaiul acasa in sat unde se incinge o mare petrecere la care participa intreaga colectivitate.


-->


Niciun comentariu:

Comăna de Jos din satelit.


Spectacol Comana de Jos 2 ianuarie 2011

Ansamblul folcloric Lunca Oltului din Comana de Jos.

Spectacol Comana 2 ian2010 467

Vezi mai multe video din cultura